17.11.2010 г.

Изтърси прахта от крилете на креативността си, еднодневен семинар

21 ноември 2010 г. · 09:30 - 17:30
 Арт Хостел. 21/A, Ангел Кьнчев

“Не знам дали бог е творец, но знам, че креативността ни доближава до божественото”
ОШО

Какво?
Креативността е енергията на живота. Творчеството – артистично (изкуство), интелектуално, технологично (иновации) или биологично (създаване на деца) - има в основата си едно и също, жизнената съзидателна сила. Животът в стрес, напрегнатото ежедневие и гоненето на срокове, продукти и резултати, постоянното съревнование и умората ни отдал......ечават от „енергията на източника” – която захранва креативността.

Ето защо тук искаме да се откъснем от този ежедневен цикъл и да изградим едно пространство за игра, експеримент и целенасочена работа за повторно свързване със собствената съзидателност. Защото всеки е творец като дете, но с годините се отдалечва от това свое състояние. Годините носят плюса на опита, умението и рутината – и минуса на изтощаването на съзидателните сили, гъвкавостта и игривостта. Тук ние искаме да се свържем обратно с изначалната енергия и радост от пребиваването в собствения уникален и индивидуален креативен поток и да потърсим конструктивни начини и техники, чрез които да поддържаме жива тази връзка в живота си, ежедневно – а не само в средата на семинарите и групите.

Има много техники за креативност – включително има много наръчници и книги, които могат да се ползват като учебници. Ние ще ползваме някои, много други няма да ползваме. Основното, което ще търсим, ще бъде възвръщане на съзидателния дух, а не придобиването на списък с техники. Техниките се описват в книги, а духът се намира в преживяването. За любителите на списъци, все пак - на края участниците ще получат писмен материал с някои такива.

За кого е този семинар?
За всеки, независимо от професията и заниманията, който иска да съживи и напои съзидателните си сили, за всички, които желаят да се срещнат отново с позабравената си/позагубена творческа сила вътре в тях и с удоволствието да творят.

Креативността може да заема по-голямо място в живота ни с цялата радост и удовлетворение, които носи – може и да не го заема и така да ни остави в мрачното, но познато и сигурно състояние на потиснатост и блокаж. Във време на интензивен преход, във време на несигурност или в периоди на свобода, творчеството е подхода, който дава гъвкавост и адекватност на промените. В някои европейски държави процентът заети в креативните индустрии и техния принос в икономиката е наистина значим (Великобритания). И макар България да не е такъв случай, тук също личността може да избере дали да се радва на творческата сила всеки нов ден – или да остави живота си да тлее в мъглата на посредствеността.

Кога?
От 9.30 до 17.30ч, в еднодневен семинар.
За загряване - започваме предния ден, от 17.30 до 19.00 :)

Как? - „Играта – на сериозно, животът – на игра.”
Индивидуални упражнения, работа по двойки и в малки групи в дух на емпатия и толерантност, релаксация, забава, съсредоточаване.

От какво има нужда творчеството, за да се прояви?
- От достатъчно пространство (спокойствие, пространство за вдъхновение)
- От асоциативно мислене (дясно полукълбо, емоции и интуиция)
- От игра (събуди детето в теб)
- От радост (връзката с тялото, приемане на себе си, приемане на света и нещата такива, каквито са)
- От вдъхновение (любов, тук и сега)
- От подкрепа, сигурност и закрила (а не от дисквалифициращи оценки и конкуренция), от толеранс към грешките
- От поглед към цялото, а не към детайла
- От смелост, за да бъдеш себе си (въпреки очакванията и изискванията на другите)
Всички тези нужди ще бъдат удовлетворени в рамките на семинара, и ще предоставим идеи за това как това удовлетворение да бъде поддържано в ежедневието.

За водещата:
Добринка Вълкова завършва хуманитаристика, след което учи артистични психосоциални практики в НБУ. Дипломира се като психодрама терапевт и действа като социално ангажиран артист. Занимава се със социално развитие, социална работа и с медитация и търси съчетаването на нетрадиционни и несъчетаеми на пръв поглед области. Креативността е ключов момент в историята й на всеки етап от личното й развитие – от неосъзната практика в ранните й заниманията с изобразително изкуство и музика, по-късно - като фокус на целенасочено изследване. Един от основополагащите подходи в това изследване са експресивните психосоциални практики, в които креативността и спонтанността са базови ценности. От медитативните практики приема перспективата, според която креативността е естественото състояние на личността, освободена от товара на социалните и лични обременености. Заниманията й със социален театър изразяват съзидателността в непрофесионални актьори. Тя съчетава различни методи и гледни точки, за да направи ефекта на семинара по-добър практически. Вярва, че творческият заряд е в основата на живота и човек се свързва здраво със смисъла и щастието си едва тогава, когато преоткрие връзката си с него.

Ако искате да участвате, пишете на имейл: dobrinka.valkova@gmail.com; тел 0896 890 890
Място на провеждане: Арт Хостел. 21/A, Ангел Кьнчев

Няма коментари:

Публикуване на коментар